Categories: Сад та Город

Головні правила догляду за виноградом восени, щоб добре перезимував та гарно вродив у наступному році

Хто має на своїй ділянці виноград, в жовтні розпочинає важливі та необхідні роботи на винограднику, щоб рослини могли добре підготуватися до зимових холодів.

Основні роботи восени.

Проведіть вологозарядний полив лози. Починати його потрібно тоді, коли листя на рослині повністю опаде й встановиться денна температура повітря +10°С не більше. Прорийте рівчак, на відстані 1 м від куща винограду та налийте в нього воду. Для цього піде не менше 10 відер. Через кілька днів після поливу розпушіть землю біля виноградного куща. Робити таку процедуру варто, щоб виноград не перемерзав взимку.

Обприскування винограднику від хвороб та шкідників.

Перед укладкою на зимівлю виноградної лози, проведіть обприскування її розчином мідного купоросу, щоб запобігти зараженню кущів оїдіумом та мілдью. Для цього в 1 л. гарячої води розчиніть 200 гр. мідного купоросу. Після влийте цей розчин в 10 л. відро з холодною водою та обробіть виноградник. Щоб запобігти таким хворобам, як оїдіум (борошниста роса), антракноз, бактеріальний рак та плямистий некроз, обробіть виноградні кущі розчином залізного купоросу. При перших ознаках хвороби на кущах винограду, обробіть його залізним купоросом 5 % розчином. В профілактичних цілях буде достатньо всього 3 % розчину. Обробіть не тільки кущі винограду, а й землю навколо них.



Правильне підживлення.

Трирічні або старші виноградні лози потрібно постійно підгодовувати.

Інгредієнти:

  • Сірчанокислий калій 25 гр.;
  • Суперфосфат 25 гр.;
  • Питна вода 10 л.

Розчиніть всі компоненти в воді та гарно пролийте ґрунт біля кущів винограду. Для підживлення лози використовуйте деревний попіл. Візьміть його 300 гр. та настоюйте в 10 л. води, після пролийте землю навколо кожного штамбу чи змішайте попіл тут же з землею.

Обрізка винограднику.

Зазвичай, обрізку проводять після появи перших морозів. При обрізці скоротіть кількість бруньок на лозі від 8 до 12 штук. Обрізані гілки приберіть з ділянки, а сам виноградний кущ  нахиліть до самої землі.



Укриття для винограднику.

Укривайте виноградник тоді, коли денна температура буде триматися кілька днів в межах –5°С. Вкладіть зверху лози сухим листям, соломою чи ялиновим гіллям завтовшки 30-40 см, після вкрийте спанбондом та зафіксуйте все залишивши з краю маленький отвір для провітрювання.