Categories: Сад та Город

4 ефективні способи розмноження орхідеї в домашніх умовах. Господині на замітку

Пропонуємо дізнатися, як розмножити орхідеї в домашніх умовах.

Розмножують орхідеї вегетативним способом.

Квітконосами.

Такий спосіб називають — розмноження бічними пагонами або стебловими нащадками — «дітками».

Він підходить для таких орхідей, як дендробіум, каланта, катазетум, тунія, а також фаленопсис фіалковий та фаленопсис Люддеман. У фаленопсисів утворюються стеблові паростки на квітконосах й після появи на них 2-3 листків та власного коріння, їх відокремлюють. Потім переносять в окреме кашпо вирощувати як самостійні рослини. Так само можна відокремити у симподіальних орхідей бічні пагони, якщо рослина сформувала власну бульбочку. Доглядати за відокремленими орхідеями потрібно так, як доглядають за дорослими. При правильному догляді, молода квітка зацвіте через 2-3 роки. Щоб виникли бічні пагони у фаленопсисів, потрібно утримувати їх певний період часу при температурі близько 30°С та постійній вологості повітря. Або сплячі бруньки намастити стимулятором росту.

Живцями.

Такий спосіб можна застосувати для орхідей симподіальних. Беруть стебла заввишки 10 см, на яких є 2-4 бруньки. Живцюють орхідеї й частинами бульб. Для цього відокремлюють 2-3 річні бульби від орхідеї та ріжуть їх на кілька частин. На кожній повинна бути добре розвинена брунька. Зріз у живців присипають потовченим деревним вугіллям, дають підсохнути 2-3 доби й тільки тоді переносять у зволожений мох-сфагнум та накривають поліетиленовою плівкою, яку кожен день провітрюють. Через 1-2 місяці з’являться зі сплячих бруньок молоді рослини.

Діленням куща.

Пагони можна отримати у симподіальних орхідей.

А ті рослини, які мають псевдобульбочки їх можна розділити дуже легко. Гострим ножем чи секатором обережно відділяють псевдобульбу від головної рослини захвачуючи її власну верхівку та частину кореня.

Пересаджену в окремий субстрат рослину часто обприскують водою, бо вона втратила частину коренів. Для швидкого зміцнення молодих орхідей використовують невеликий парничок.

Насінням.

Якщо створити сприятливі умови, що дуже непросто в домашніх умовах, насіння може прорости через 3 місяці, а через 6 місяців відростуть паростки. Пересаджувати ж молоду рослину у окреме кашпо можна буде через 1-1,5 роки.