Categories: Сад та Город

Як правильно садити та доглядати за буряком, щоб виріс великий та смачний

Що любить буряк: готуємо ґрунт до посадки. Правильні добрива та неправильні. І бурякові вимоги

  1. Кислотність землі.

Буряк полюбляє рости у нейтральній або слабо – лужній землі. рН 6,0 – 7,5. Якщо ґрунт кислий, у буряку при розрізі будуть виднітися білі кола. Це ознака того, що овочу не вистачає кальцію. Також, знижується засвоєння фосфору, який відповідає за соковитість та розмір.  Ще знижується засвоєння інших елементів живлення, мікроелементів та бору. Вони відповідають за цукристість, розмір та хрумкість.

Щоб ґрунт не був лужним, його заздалегідь потрібно залужувати – внесення азоту в аммонійній формі або внесення сірчано – кислого калію. Підживлення з кислою реакцією може нашкодити сходам.

При внесенні органічних добрив – гною, перегною, земля може окислитися. Лише у мірі всмоктування у ґрунт починається зворотний процес. Такі добрива потрібно вносити восени чи під попередників.

  1. Азот, органіка та мікроелементи.

Буряк не любить азотні добрива. Він може вирости деформованим, дрібним та не придатним для зберігання. Азот важливий, але у міру, він відповідає за колір та соковитість. Нестача азоту це ознака нестачі кальцію, мікроелементів та фосфору. У розрізі з’являються білі кільця, плід росте повільно, листя росте дрібне та бліде. Щоб цього не трапилось, потрібно внести органіку восени або перед попередниками. Мікроелементи беруть участь у всіх важливих процесах росту буряка та засвоєння калію, фосфору та азоту. Бор відповідає за цукристість, якщо йде нестача – спостерігається гниль сердечка. листя стає світлим з білим кантиком. Підживіть буряк органічними добривами. Восени грядки можна підживити калімагнезією або калій + магній. Можна проводити обприскування борною кислотою (на відро води додайте 2 грами засобу), якщо ґрунт закислений, занадто вологий, глинистий або піщаний. Можна скористатись комплексними мікродобривами.

  1. Хлор.

Буряк не любить підживлення добривами, які містять хлор – хлористий калій.

Такі добрива можна вносити лише восени.

Бажаємо гарного врожаю!