Categories: Релігія

Ікони Божої Матері «Максимівська» — 18 квітня. Що слід зробити, щоб отримати її підтримку

В перший день травня у православному світі будуть відзначати день ікони Божої Матері «Максимівська». Вона була створена у 1299 році, коли священнослужитель Максим, що приїхав зі стольного граду в Київ до міста Володимир, побачив явлення Діви Марії.

Він побачив увісні Божу Матір, яка дала йому до рук священний омофор й сказала: «Раб Мій Максиме, добре, що ти прийшов відвідати Моє місто. Прийми цей омофор і паси у граді Моєму словесну отару». Після пробудження, священник побачив, що тримає його в своїх руках.

В знаменування цієї події було створено цю Максимівську ікону. На ній зображена Божа Матір стоячи, а на руках в неї сидить маленький Ісус Христос. Митрополит Максим опустився перед нею на коліна й приймає з рук священний омофор.

Упродовж століття священний омофор зберігався у місті Володимир в Успенському соборі. В 1412 році, омофор заховали від нашестя татаро-монголів, які вбили всіх віруючих розшукуючи його.

Ікону ж зберігали в цьому соборі, її розмістили над могилою митрополита Максима. Собор був закритий й образ перевезли до музею.

В наш час цю святиню можна побачити у Володимиро-Суздальському музеї-заповіднику.