Categories: Сад та Город

Важливі поради, для посадки цибулі восени. Як правильно це робити, щоб був гарний врожай

Зазвичай, в кінці осені господарі садять озиму цибулю в землю. Але для цього потрібно врахувати декілька важливих нюансів, щоб не допустити серйозних помилок при її посадці.

Найчастіші помилки.

  1. Недотримання строків висадки культури.

Висаджені цибулинки в дуже пізні строки не зможуть прижитися, а посаджені в дуже ранні, можуть відростити молоді паростки, які змерзнуть після перших же заморозків. В районах з теплим кліматом, проводити такі роботи варто в кінці жовтня на початку листопада. Всім іншим регіонам дочекатися температури повітря близько +5..+8°C й приступати до висадки сіянки.

  1. Придбану сіянку не можна садити відразу на грядку.

Її потрібно добре перебрати, видалити підгнивші та неякісні цибулинки. Для посадки відбирають сіянку розміром до 2 см в діаметрі з глянцевою поверхнею.

  1. Не проведена підготовка ґрунту перед висадкою.

Важливо знати, що підготовку до посадки варто провести завчасно, а саме за 2 тижні до передбачуваного терміну. На початку потрібно вибрати ділянку, яка має бути на невеликому піднесенні в добре освітленому місці. Далі проводять санітарне прибирання рослинних залишків та бур’янів. Наступним кроком має бути обов’язкове внесення добрива. Розрахунок проводять на 1 кв. м., для цього потрібно буде внести 1 кг. перепрілого перегною та 15 гр. суперфосфату. Після проводять глибоку оранку чи перекопують ділянку за допомогою лопати.

  1. Порушення схеми посадки.

Висаджувати сіянку потрібно на відстані 4 см рослина від рослини, з міжряддями в 7 см відповідно. Вибірку ж садять поряд одна від одної.


  1. Не дотримання правил сівозміни.

Якщо цього не робити, то очікувати гарний врожай ріпки навряд чи вдасться. Вирощувати цибулю на грядці можна не більше двох років поспіль. Не варто садити цибулю після картоплі, часнику, петрушки чи бобових культур.