Categories: Релігія

Святого Микити — 28 вересня. Що потрібно зробити усім господиням в цей день, та на що звернути увагу

Микиту Гутського, який був мучеником, заведено вшановувати 28 вересня. Протягом свого життя ніс слово Боже та сам дотримувався християнської віри. Через те, що він був противником язичників, його спалили на вогнищі. А останки, які залишились від тіла почали лікувати людей від різноманітних захворювань.

Він був захисником птахів та дітей, які мали різноманітні хвороби. Люди називали це свято – Микита – гусятник або Микита осінній. У цей день господарі стригли шерсть овець, різали гусей та вибирали ріпу. Дикі гуси у цей день відлітали у вирій й за ними люди визначали, яка буде погода. Підняті лапи у гусей віщували холоди, стоять на одній нозі – чекали люди заморозків. Якщо ховали дзьоба під крило – зима приходила рано. Якщо птахи мочать лапи у воді – тепло ще протримається. По Чумацькому шляху гуси відлітали у вирій, тому люди прозвали його гусячим шляхом. У цей день влаштовували бої між гусаками. Мисливці вирушали на полювання, а господарі рубали гусей та несли м’ясо на базар.

Господині готували святковий стіл та готували страви з гусячого м’яса. Покровителем гусей вважали водяного й господарі кидали гусака з відрубаною головою, щоб подякувати водяному. Якщо цього не зробити він не буде охороняти гусей.



При болях у зубах люди їли страви з ріпи. Це гарний час для поїздки.

Прикмети 28 вересня:

  • Якщо помітили на водоймі, що качки занурюються з головою, буде дощ.
  • Якщо гуси сидять на землі, осіння погода порадує теплом.
  • Якщо у лісі безліч мурашників, взимку буде холодно.
  • Якщо 28 вересня ясний день, наступного дня буде сильний вітер.