Categories: Сад та Город

Рослини, які можна, та не можна висаджувати поряд з виноградом. Господарям варто знати

Зі зміною клімату, виноград розширює кордони свого існування. Так південні сорти, вже з успіхом висаджують на півночі України та отримують непогані врожаї. Це, звичайно, не промислове виробництво, а невеличкі ділянки з кількома десятками кущів, які є досягненням місцевих садівників-любителів та екстремалів.

Зазвичай, грядки різних рослин знаходяться близько одна від одної, так звані сумісні або ущільнені, бо обмежені розмірами ділянки. Тому, потрібно добре вирахувати, які культури слід висаджувати поряд з виноградом, а які ні.

У міжряддях винограднику садять рослини однорічного типу зростання. Це може бути гіпсофіл, флокси, друммонд, айстра, мальва, незабудка, віола та примула. Гарною сусідкою може бути садова суниця, бо завдяки їй, виноградні ягоди стануть набагато солодшими та більшими ніж зазвичай.

Для збільшення цукристості посійте у міжряддях бобові рослини, а ще заснуйте грядку щавлю, кропу, редису, капусти, буряку, огірків та цибулі.



Рослини, які не можна висаджувати поряд з виноградом.

Не сіють у міжряддях винограду жито чи пшеницю, а також календулу, гвоздику, васильки, в’юнки та дзвіночки, щоб не нашкодити лозі. Негативною може бути присутність поряд з виноградом таких культур, як картопля, помідори, перець, морква, соняшник, петрушка, селера, хрін та кукурудза. Поганими сусідами для винограднику являються будь-які бур’яни, особливо пирій, кульбаба, осот, кропива, пижмо, просо, конопля, звіробій, оман, подорожник та гірчиця. Ці рослини можуть гальмувати ріст виноградної лози та грон, забираючи з ґрунту всі поживні речовини.



Вплив сидератів на виноград.

У міжряддях дорослого винограднику посійте сидеральні культури. Їхнє довге коріння буде виносити на поверхню поживні мікроелементи й живити ними виноград. Після скошування корені та бадилля їх згниє й утворить гумус, що дасть додаткове живлення рослинам.