Categories: Релігія

23 квітня — святого Юрія. Про що просять усі люди в цей день, та на що звертають увагу

23 квітня, православні християни відзначають день святого Юрія. В давні часи це ім’я ділилося ще на два — Георгій та Єгор.

Народився та жив святий в 2-3 столітті та все життя був прихильником християнської віри. Родина його була заможною та проживала в Бейруті. Юрій загинув страшною смертю за віру в Господа.

На всіх іконах Юрій тримає спис в своїх руках, яким вбиває великого змія. За переказами, він вбив чудовисько, яке жерло дітей.

Святий Юрій вважається покровителем невинних, слабких та борців за справедливість.

Традиції в цей день.

На свято люди читають молитви та проводять обряд освячення солей й городів, щоб отримати великий врожай в майбутньому. В цей день шанують пастухів, бо вони вважаються помічниками Юрія. Прийнято дарувати їм гроші, подарунки та пригощати смаколиками. Також, пастухів обливають водою, щоб прийшов дощ та полив поля й городи. Для здоров’я та краси, люди вранці перед сніданком вимиваються росою.

Молоді дівчата 23 квітня йдуть збирати польові квіти, плетуть віночки та надягають на голову, щоб ніколи не відчувати головних болей.

Щоб волосся росло міцним та здоровими, жінки в цей день не розчісуються й не стрижуться.

Чоловіки на Юрія печуть особливий пиріг, яким годують всіх домашніх тварин, щоб вони були здорові та захищені від пристріту й псування.