Categories: Сад та Город

Як правильно вирощувати баклажани, щоб мати гарний врожай. Городникам на замітку

Тепер ви з легкістю можете виростити баклажани без додавання всіляких зусиль. Баклажани краще за все ростуть у теплицях й кращий час для висадки припадає на 20 травня. Оптимальна температура для вирощування повинна складати 15 градусів. Приготуйте землю змішавши дернову землю, перегній та торф, у співвідношенні 4:5:2. Землю розсипте у ящики та висадіть насіння на глибину 1 см. Відстань між насіння повинна складати 3 см.

Не забувайте про полив, поливайте саджанці теплою водою та слідкуйте, щоб земля не пересихала. Світловий день після сходження насіння повинен тривати 12 годин. Денна температура — від 14 до 16 градусів, а нічна — від 12 до 15 градусів. Якщо розсада росте в окремих стаканчиках, тоді пікірувати її не потрібно. А якщо ні, тоді зробити це потрібно при появі двох справжніх листочків. Розсада росте 70 днів, а вже  потім її пересаджують у відкритий ґрунт. У теплицю висаджують баклажани, коли ріст буде  становити 20 см., а на стеблі  виросте вісім  листочків.

Висадка у теплицю.

Землю у теплиці готують восени, переконують та вносять добрива. Не забувають про дезінфекція окропом, а після притрушують землю хлорним вапном (100 грамів на м2) та формаліном (40 % розчин — 250 мл. розчиняють у відрі води. Потім знову перекопують ґрунт. Весною вносять перепрілий гній у розрахунку 3000 грамів на м2. Якщо земля кисла, вносять пару столових ложок на м2  доломітового борошна. Насадження висаджують на відстані 40 см. Між рядами потрібно залишати 70 см. Ґрунт перед  посадкою продезинфікуйте слабким розчином марганцю. Висаджуйте розсаду на глибину 15 см. Замульчуйте грядки перегноєм або торфом, а потім полийте.



Догляд та вирощування.

Коли баклажани виростуть до 25 см., їх прив’язують до паличок. Слабкі, бічні пагони приберіть. Поливайте саджанці раз на тиждень теплою водою. Коли з’являться плоди, поливати потрібно частіше. Між рядами покладіть содому для кращого утримання вологи.

Розпушування та обгортання кущів.

Вперше розпушуйте землю на глибину 5 см., під час квітнення та бутонізації на 6 см., при плодоутворенні на 8 см. Робіть це дуже обережно, щоб не пошкодити коріння.

Якщо з’являються часті перепади температури, баклажани можуть скинути листя. Те листя та пасинки, які утворюють тінь, потрібно прибрати. Оптимальна температура для вирощування 25-30 градусів вдень, а вночі 16-18 градусів.

Підгодівля.

Підживлюють баклажани чотири рази. 1 — через два тижні після висадки, 2 — під час бутонізації  (по чайні ложі суперфосфату вносять під кущ або у відрі води розчиняють столові ложку сульфат калію або півтори столової ложки аміачної селітри), 3 — під час плодоношення, у відрі води розчиняють 1,5 столові ложки амофоси та поливають, 4 – за пару тижнів до збирання врожаю, у відрі води розчиняють столову ложку калійної солі та стільки ж суперфосфату.



Збір врожаю.

Збір врожаю можна починати наприкінці весни. Це роблять раз на тиждень, зрізуючи плоди ножем. Перевірте стиглість баклажанів – натисніть на шкіру пальцем, якщо слід зник, то плід стиглий. Перестиглі баклажани не смачні та шкодять організму людини. Зберігають плоди у холодильнику протягом трьох тижнів.