Categories: Сад та Город

Вирощуємо здорову та міцну розсаду капусти. 8 головних секретів

Капуста смачна та корисна, тому багато городників вирощують її на своїх ділянках. Щоб отримати великий врожай, слід дотримуватися певних правил.

Вибір сорту.

На першому етапі, слід обрати сорт капусти для вирощування. Ранні сорти не дадуть великого врожаю, адже вони виростають по 1,5 кг та використовуються в салатах. Також, вони не можуть довго зберігатися.

Середньостиглі вживаються лише протягом сезону, а ось пізньостиглі можуть зберігатися протягом всієї зими, а також підійдуть для квашення.

Підготовка ґрунту.

Не можна саджати капусти на тих ділянках, де раніше росли картопля та помідори. На таких грядках можуть трапитися личинки шкідливих комах та захворювання, які завдадуть шкоди молодим паросткам.

Тому, краще приготувати грантовий субстрат. Дернова земля та перегній з листя, після термічної обробки в мікрохвильовці, духовій шафі або на водяній бані, потрібно просіяти та змішати між собою в пропорції 1:1. Також, можна додати золу в пропорції 10 ст. л. на 10 кг ґрунту.

Посівні терміни.

Ранню капусту починають висівати з середини лютого та до початку березня. На постійне місце зростання її пересаджують в кінці квітня.

Середньостиглу капусту потрібно готувати в перші дні квітня, а з середини травня пересадити на город.

Капусту пізніх сортів висівають з кінця травня та до початку червня. Це орієнтовні терміни посадки культури, бо потрібно приділити увагу регіону проживання та погодними умовами.

Зазвичай, перші сходи можна побачити вже через десять днів після посіву, а через 35-50 після цього можна пересаджувати в ґрунт. Займатися підготовкою розсади до висадки в ґрунт потрібно за 40-60 днів.

Освітлення.

Кінець зими — початок весни – це час, коли потрібно займатись посадкою розсади. Однак, в цей час не вистачає природного освітлення для нормального зростання. Тоді паростки підсвічують фітолампами. Молоді саджанці потребують світла на протязі 12-15 годин на добу, щоб зростати міцними та здоровими.

Розпушування.

Поливати капусту потрібно за необхідністю. Однак, не можна допускати пересихання та надмірного зволоження ґрунту. Для цього його потрібно регулярно рихлити.

Температурний режим.

Надто висока та занизька температури згубно впливають на розсаду. Тому, температурний режим має становити 18-20 градусів тепла. Щойно з’являться перші паростки, температуру потрібно зменшити до 15-17 градусів тепла вдень та 8-20 градусів вночі. Таким чином молоді рослини будуть загартовуватися та не будуть занадто сильно витягуватися.

Добрива.

Підгодовувати розсаду, також, важливо. Їй необхідні поживні речовини. Перша підгодівля проводиться через 9 діб після відокремлення саджанців по різних стаканчиках, друга — через 14 діб, а третя — за пару днів до пересадки на ділянку. Підгодовувати краще рідкими добривами, чітко слідуючи інструкції виробника.



Профілактика захворювань.

Після пікіровки розсаду потрібно обробити триходеоміном та ризопланом. Перший використовують проти грибка, а другий — для засвоєння рослиною заліза, щоб не хворіти на бактеріоз та гниль. На паростках капусти може з’явитися чорна ніжка, при умові надмірної кількості вологи, коливанні температур та недостатньої кількості повітря. В такому разі потрібно приймати термінові міри боротьби. Слід просушити ґрунт та насипати зверху попіл, після чого гарненько розпушити. Найнебезпечнішою для капусти є хрестоцвітна блішка. Щоб позбутися її, потрібно обробити саджанці інтавіром.