Categories: Сад та Город

Три стимулятори для насіння розсади, щоб швидко пішло в ріст

Стимулятори росту можна придбати в спеціалізованому магазині. Однак, їх можна швидко приготувати самостійно в домашніх умовах без великих витрат та шкоди для насіння. Пропонуємо 3 рецепти приготування домашніх стимуляторів, якими слід обробляти насіння перед посівом.

Досвідчені городники стверджують, що домашні стимулятори є перевіреними та екологічно чистими, бо всі вони покращують імунітет й пришвидшують появу сходів.

Перший рецепт.

Природним стимулятором росту є сік алое, який додатково зміцнює «імунітет» майбутніх саджанців та їх стійкість до різних грибкових інфекцій. Також, сік алое згубно впливає на велику кількість мікроорганізмів.

Для приготування розчину, необхідно подрібнити м’ясисті листки алое, віджати з суміші сік та замочити у ньому насіння на 6-7 годин. Після цього, насіння не промивати, а просто висушити та посіяти.

Другий рецепт.

Натуральний мед — це джерело корисних вітамінів, мікро- та макроелементів. В тому числі, в його складі є фітогормони, які позитивно впливають на зростання та розвиток кореневої системи.

Для приготування природного стимулятора, слід додати 1 ч. л. меду в 150 мл. теплої води, ретельно перемішати до повного розчинення, змочити марлю або ватний диск у розчині, а потім покласти туди насіння на 5-6 годин. Після цього насіння слід висушити та посіяти.

Третій рецепт.

Перекис водню часто використовують для знезараження насіння, бо він чудово бореться з мікробами та гнилями. Замочування насіння в цій рідині пришвидшує обмін речовин, пом’якшує оболонку й як результат швидке проростання насіння.

Для приготування розчину, необхідно розвести 1 ч. л. 3%-ного перекису в 200 мл. води та перемішати. Спочатку насіння потрібно занурити на 20 хвилин у чисту воду, а вже потім у розчин приблизно на 12 годин.

Крім того, для цієї ж мети можна використовувати настій лушпиння цибулі, листя кропиви та настій сушених грибів.