Categories: Релігія

Святого Василя — 1 січня. Що потрібно зробити в цей день, щоб увесь рік був вдалим

1 січня, православний світ відзначає день Василя. Народився святий у 4 столітті, в родині знатних людей. Здобув гарну освіту, а після навчання хотів жити світським життям. Однак, на його життєвий шлях вплинула сестра Макріна, яка була дуже благочестивою дівчиною. Тому, Василь став аскетом, а потім разом з однодумцями заснував чернечу громаду. Після повернення в Кесарію, став єпископом, а після смерті митрополита Каппадокійського зайняв його пост.

Традиції в цей день.

Василь є захисником садів від шкідників. Фруктові дерева в цей день трясли, щоб скинути сніг або іній.

На свято молодь та дітлахи йдуть колядувати, бажаючи господарям всіх благ, а ті натомість пригощають їх ласощами. Якщо цього не зробити, весь рік на господарів чекатимуть негаразди.

На стіл в цей день ставили будь-яку страву зі свинини, бо святого вважають їх покровителем. Також, на свято ходять по хатах засівати. Зерно збирає найстарша жінка в оселі, щоб посіяти його навесні.

В цей день ніхто не свариться, не лихословить, не лається та не позичає грошей. Краще купити для себе якусь нову річ, щоб весь рік жити в достатку.

За повір’ям, в цей день відкриваються всі двері та через них приходить нечисть. Також, відьми та чаклуни починають наводити пристріт й псування.
Від будинків на свято слід відганяти чужих тварин, бо це може бути нечиста сила.
Господині печуть печиво в формі звірів, щоб захистити власну худобу.

Для захисту будинку проводять один обряд. Потрібно сходити в храм та купити три свічки. Коли всі розійдуться, необхідно взяти їх в ліву руку, запалити та пройти по хаті за годинниковою стрілкою, починаючи з вхідних дверей. Правою рукою під час обряду потрібно хреститися.

Народні прикмети в цей день.

На деревах іній — врожай меду буде великим.
На небі багато зірок — до щедрого врожаю ягід.