Categories: Релігія

Світлий тиждень. Як правильно провести ці дні, та що потрібно зробити

Одразу після свята Великодня розпочинається Світлий тиждень. Протягом тижня продовжуються святкування. Тиждень називають Світлою седмицею, віряни продовжують ходити у храми та читати молитви. У церквах проводять служби та хресні ходи. Дозволяється вживати м’ясо та молочні вироби, бо піст закінчився.

Протягом тижня дозволяється радіти та святкувати. Люди ходять у гості та пригощають один одного різноманітними м’ясними стравами, крашанками та пасками. У понеділок всі продовжують прославляти Ісуса. У вівторок люди ходять до церкви, дають милостиню, моляться та допомагають нужденним. У середу молодиці ворожили на майбутніх наречених та зазивали кохання, потім йшли на вулицю та шукали їх.

У четвер поминають померлих та відвідують цвинтар. Люди наводять порядки та читають молитви над могилами. У п’ятницю чоловіки займались пивоварінням. Таким способом вони закликали багатство. Звареним пивом пригощали близьких та друзів. У суботу відвідували храм та прощались зі Світлим тижнем.



Вдома люди накривали стіл, який складався з 7 спечених страв. Так люди закликали щастя та достатки. Після того, як закінчувались гуляння, вся родина прибирала зі столу, таким способом виганяли злих духів з будинку.

Протягом тижня молоді шукали свою долю, оскільки тиждень вважається любовним.