Categories: Релігія

Страсний понеділок. Чого не можна робити усім християнам 28 квітня

Страсний тиждень. Великий понеділок.

Страсний тиждень є найважливішим часом за весь церковний рік. Під час Страсного тижня в церквах моляться та згадують останні дні Ісуса Христа на землі, його страждання на Хресті, розп’яття й поховання. Кожен день Страсного тижня має свої традиції. Християни шанобливо ставляться до свята, вживають мало їжі, більше моляться та проявляють більше любові й турботи до потребуючих. Кожне Богослужіння в цей час зворушливе та змістовне. Вони показують всі ті страждання, які довелося пережити Сину Божому та згадують настанови Ісуса Христа.

В перші дні Страсного тижня проводиться літургія Ранішосвячених Дарів. В Великий Четвер та Велику Суботу проводиться Літургія святителя Василя Великого. У Велику П’ятницю Літургія не проводиться, бо в цей день Ісус помер за все людство на Хресті.

Великий понеділок.

В цей день згадують патріарха Йосифа, якого брати продали в Єгипет, а батькові сказали, що він був розірваний хижаками. Йосифа ототожнюють із зрадженим Ісусом, бо брати віддали його на смерть, але Господь допоміг йому врятувати братів та батька від голодної смерті. Ісуса Христа люди віддали на смерть, але Його воскресіння звільнило людство від гріха та смерті.

Також, сьогодні згадують безплідну смоковницю, яка засохла за наказом Всевишнього. Вона символізує лицемірів. Деякі люди, як та безплідна смоковниця, що не приносять духовних плодів, таких як покаяння, віра, молитва та добрі справи.