Categories: Сад та Город

Щоб виростити гарний врожай гороху, дотримуйтеся цих 7 головних правил

Для того, щоб виростити гарний врожай гороху, потрібно знати всі тонкощі вирощування та догляду за цією рослиною. Розповімо кілька секретів, які допоможуть збільшити врожай.

  1. Пророщувати насіння не потрібно. Потрібно на ніч у звичайній воді замочити насіння. Пророщування не прискорить сходи, а вологе насіння може почати гнисти. Краще замінити пророщування – прогрівання. Це роблять протягом кількох днів при температурі від 25 до 30 градусів. Якщо температура буде більшою, його схожість втрачається.
  2. Висаджування насіння у звичайний вологий ґрунт. Садіть насіння у пролиту землю на глибину від 3 см. до 5 см. між насінинами відступайте до 4 см. між рядами залишайте відстань 40 см. висаджуйте насіння коли земля прогріється до 10 градусів. Горох може переносити короткочасні заморозки від 0 градусів до – 5 градусів. Сприятливим вважається кінець квітня.
  3. Насичений ґрунт. Горох любить рости у насиченому ґрунті. Якщо вносити багато органічних добрив, горох буде нарощувати зелену масу, а стручків давати не буде. Перегній та гній вносять у розрахунку 1 кг. на 1 м2 восени, а потім перекопують землю. Краще гороху підходять фосфорні та калійні добрива.
  4. Азот та підживлення. На коріннях горох накопичує азот, тому рослину вважають сидератом. Тому вносити багато азотних добрив не варто. За необхідністю додайте азотні добрива до початку цвітіння. Калійно – фосфорні добрива обприскують по листу – сульфат калію, суперфосфат або монофасфат калію. Після цвітіння горох підживлювати не потрібно. Не використовують для підживлення дріжджі та настій з кропиви.
  5. Опора для насаджень. Для високих сортів використовують опору. Коли горох виросте до 15 см., встановлюють спеціальну сітку, щоб далі він розплітався по сітці.
  6. Прищипування. Щоб стручків було більше й було більше пагонів, горох потрібно прищепити. Це роблять, коли рослина досягла 30 см.
  7. Збір врожаю. Робити це потрібно вчасно. Старі стручки заважають рости іншим. Ніжний, зелений горошок збирають на 12-15 день після цвітіння. Для збору насіння – стручки залишають на кущах. Горох «на лопатку» — збирають на 8-10 день та повторюють процедуру через кожні 3 дні.

Бажаємо успіхів!