Categories: Сад та Город

Що слід зробити усім городникам, перед тим як починати сіяти розсаду, щоб була міцна та здорова

Скоро настане час посіву городніх культур на розсаду. Потрібно гарно підготуватися до посіву, тоді розсада буде рости здоровою та гарною. Для того, щоб сіянці виросли здоровими, потрібно забезпечити їм достатнє освітлення, придбати якісну землю, насіння та провести профілактику боротьби з хворобами й шкідниками.

Профілактична обробка від павутинного кліща на розсаді.

Для цього всі домашні квіти мають бути абсолютно здоровими, без помітних ознак хвороби. Це можуть бути білі плями, павутиння, до яких миттєво потрібно примінити необхідні заходи. Щоб не використовувати акарицидів, використовуйте тільки безпечні засоби. Можна обробити рослини простим господарським милом. Для цього намастіть милом руки чи кухонну губку й намильте листочки та всю надземну частину рослини. Або приготуйте рідкий розчин мила та обробіть ним рослини. Дайте їм так постояти впродовж кількох годин, а після промийте їх й накрийте герметичним пакетом та залиште на добу. Або візьміть відомий засіб «Фітоверм», який дозволений до застосування в житловому приміщенні. Для цього розчиніть 2 мл. засобу у 1 л. води та побризкайте всі квіти. Наступну обробку проведіть через 7 днів.

Підготовка місця для вирощування розсади.

Придбайте чи зробіть спеціальний міцний, стійкий до вологи стелаж.

Встановіть на нього додаткове освітлення.

Проведення монтажних робіт для підсвітки рослин.

В зимові дні розсаді не вистачає світла, тому її необхідно додатково підсвічувати світильниками з фотолампами. Їх можна придбати в спеціальній крамниці чи виготовити власноруч. На початку придбайте люмінесцентні чи світлодіодні лампи та розмістіть їх на світильнику на висоті 6-10 см. від стелажів з розсадою. Над насінням помідорів, перці та інших рослин встановіть світильники з червоно-помаранчевим світлом. А щоб розсада добре росла та збільшувала нарощування здорових пагонів, потрібно встановити підсвітку фіолетово-синю. Велику полицю підсвічуйте лампою потужністю в 36 Вт з «теплим» та «холодним» спектром.

На задній стінці та з двох боків стелажу прилаштуйте спеціальні екрани з фольги, які добре відбивають світло.

Варто навчитися правильно регулювати інтенсивність такого освітлення, тому збільшувати чи зменшувати відстань між лампою й  розсадою вирішувати доведеться вам.