Categories: Сад та Город

Що робити, щоб помідори не вражала верхівкова гниль. Прості та дієві методи позбутися цієї проблеми

Верхівкова гниль – це комплексна хвороба, яка вражає тканини плодів. Головною причиною захворювання, є порушення водно – сольового обміну та дисбаланс мінерального живлення. На плодах виникають спочатку коричневі, а потім чорні плями, які потім починають гнити. З часом можуть приєднатись грибкові та вірусні хвороби.

Найчастіше захворювання виникає через нестачу кальцію. Але, якщо вносити багато кальцію, ситуацію цим не виправиш. Хвороба буде вражати інші плоди.

Дефіцит кальцію виникає у ґрунті після висадженої кукурудзи та рапсу, або на бідних ґрунтах.

Найпоширеніші причини:

  • Недостатній полив. Вражаються плоди першої та другої кисті на початковій фазі утворення плодів. Тому потрібно поливати рослини за графіком.
  • Кальцій не доступний на кислих ґрунтах та надлишковому залужуванні. Для помідорів нормальне рН становить 6.2. якщо у ґрунті не вистачає бору, кальцій засвоюватись не буде.
  • Калій та фосфор. Їхній дефіцит може призвести до вершинної гнилі.
  • Надлишок азоту. Внесення великої кількості азотних добрив до початку появи плодів та під час їхнього росту. Азот не дає засвоюватись кальцію й нарощується зелена маса.
  • Водний та тепловий стрес. Різкі перепади температури сприяють поганому засвоєнню кальцію.

Що робити при вершинній гнилі?

  1. Вносьте кальцій у вигляді кореневих та листових підгодівель – Брексил, нітрат кальцію, хлорид кальцію, рідко – кальцієва селітра.
  2. Вносити золу не бажано, вона може стати причиною виникнення захворювання.
  3. Намагайтесь зробити так, щоб не виникало дефіциту фосфору.
  4. Вчасно вносьте добрива.

Бажаємо успіхів!