Categories: Сад та Город

Що потрібно зробити з виноградом в серпні, щоб грона були великі та солодкі

Серпневий догляд за виноградом відіграє велику роль у збиранні гарного врожаю. Дізнайтесь, які маніпуляції слід провести в останньому місяці літа, щоб зібрати безліч солодких грон винограду.

  • Поливайте виноград так само як влітку. З середини місяця припиніть полив. Якщо погода спекотна та земля суха, поливайте виноград раз на день ввечері. Води використовуйте не багато. Якщо залити виноград, ягоди можуть потріскатись, а виноград почне гнисти.
  • Гілки потрібно підв’язати та підживити виноград. Не можна вносити азотні добрива. У 10 л. води розчиніть 15 гр. моно фосфату та обприскайте листя. Або у ½ склянці гарячої води розчиніть 20 гр. калійної солі, 30 гр. суперфосфату та 3 гр. борної кислоти. Після додайте 10 л. води та підживіть виноград. Можна провести кореневе підживлення, якщо літо минає швидко – 60 гр. суперфосфату, 30 гр. сірчанокислого калію та не велика кількість мікроелементів.
  • Звільніть грона від листя, яке закриває сонячні промені.
  • Якщо виноград вразила сіра гниль, розчиніть у відрі води пару грамів йодистого калію та 80 гр. соди. Якщо виноград вразила несправжня борошниста роса – розчиніть у 10 л. води 7 гр. марганцю та обприскайте виноград. Якщо виноград не одужує, додайте подвійну дозу марганцю та проведіть обприскування. Якщо виноград вразила справжня борошниста роса – розчиніть у 10 л. води 0 гр. колоїдної сірки та обприскайте насадження. Всі вражені ягоди та листя перед обробкою потрібно прибрати.
  • Відріжте 30 см. верхівки у молодих пагонів. Якщо виноград хворий, цього робити не можна. Процедуру не можна проводити у спекотну погоду.

Бажаємо гарного врожаю!