Categories: Сад та Город

Що потрібно зробити з розсадою, після того, як повилазила на верх, щоб гарно росла та не хворіла

Всі городники намагаються виростити гарну розсаду та чекають появи перших сходів. Від цього залежить майбутній врожай. Однак, іноді саджанцям помідорів складно. Вони починають витягуватися, листя скручується, вони не ростуть або взагалі гинуть. Це відбувається через неправильний догляд. Після появи перших сходів, потрібно дотримуватися певних аспектів, щоб розсада росла міцною, статною, з гарним корінням та насиченим листям.

Вранці перевіряйте саджанці. Коли побачити перші сходи над поверхнею землі, приберіть укриття. Якщо не все насіння дало сходи, все одно прибирайте укриття. Воно буде забирати частину світла, яке необхідно рослинам. Також, плівка зазвичай розташована близько до землі, саджанці будуть впиратися в нього та виростуть кривими. Також, під укриттям з’являється конденсат, а підвищений рівень вологості може лише нашкодити рослинам.

Після зняття укриття переставте розсаду в прохолодне місце при температурі 18-20 градусів тепла. В більш теплому місці вони почнуть сильно витягуватися, а стебла буду тонкими та кволими. Також, важливо зміцнити кореневу систему та направити розвиток розсади саме на неї. Тримайте розсаду в прохолодному місці протягом 5-7 днів. Переставити саджанці можна глибше в квартиру подалі від опалювальних приладів.

Також, розсаді необхідно забезпечити достатню кількість освітлення. В перші 5 днів після появи сходів підсвічуйте їх цілодобово. Світло допоможе з’явитися тим паросткам, що ще не вийшли з-під землі. Ті паростки, що вже є не будуть витягуватися, стануть міцними та розгорнуть листя. Через 5-7 днів поверніть саджанці на постійне місце та підсвічуйте за необхідності.

Поливайте рослини по мірі висихання ґрунту, але не заливайте їх. В перший тиждень розсаду поливають лише раз, але намагайтеся не потрапляти на стебла та листя. У воду можна додати трохи янтарної кислоти. Це буде дуже корисно для рослин. Бурштин — це натуральний стимулятор росту. Рослини та їх корені будуть міцними й здоровими.