Categories: Сад та Город

Що потрібно зробити на городі в травні: 11 важливих справ

В травні всі садівники та городники повинні попрацювати, бо починається висадка багатьох культур й подальший догляд за ними. Також, необхідно обрізати, обробити дерева та побілити стовбури. На клумбах саджають та обприскують квіти.

Пересадка розсади.

В останній місяць весни пересаджують розсаду баклажанів, томатів, перцю, капусти, квітів у відкритий ґрунт або в теплицю. При пересадці у відкритий ґрунт потрібно буде вкривати рослини на ніч, якщо очікуються заморозки. За 7 днів до запланованої пересадки потрібно зменшити кількість поливів та почати виносити розсаду на відкрите повітря на ніч, щоб загартувати її.

Посів насіння у відкритий ґрунт.

В травні сіють насіння таких культур, як капуста, буряк, морква, цибуля, часник, редис, салат, квасоля та горох. Якщо перші дні травня холодні, краще перенести посівні роботи на 10-ті числа. Наприкінці травня висаджують огірки, кабачки, гарбуз, кукурудзу, бо це теплолюбні культури. Також, травень підходить для посадки картоплі.

Прополювання та підгортання.

Навесні починають з’являтися бур’яни на ділянці, тому варто час від часу прополювати город та видаляти зайву поросль. Перше прополювання потрібно поєднати з підгортанням, щоб захистити кореневу систему від заморозків та зробити її міцнішою.

Розмноження ягідних чагарників.

В травні розмножують малину, смородину та аґрус відводками. Потрібно обрати найміцнішу та найдовшу гілку й пригнути до землі, але не відрізати. Далі покласти пагін в неглибоку яму та засипати землею. Після цього прив’язати саджанець до кілка. За літній період ця гілка дасть корінці та в наступному сезоні зможете її відрізати й пересадити.

Розпушування ґрунту.

Після висадки культур потрібно розпушити ґрунт декілька разів за місяць. Це допоможе видалити бур’яни та надати необхідний кисень до кореневої системи. Дуже важливо розпушити ґрунт біля полуниці, не пошкодивши при цьому вуса.

Обприскування дерев.

Під час цвітіння чи після його завершення, слід обробити дерева від хвороб — парші, іржі, борошнистої роси, плодової гнилі та моніліозу. Якщо знехтувати цим, то в літній період хвороби будуть ширитися садом, через що загине весь врожай.

Обприскування проводиться в теплу та суху погоду за допомогою домашніх засобів або готових магазинних препаратів.

Побілка дерев.

Щоб захистити сад від сонячних опіків та шкідливих комах, потрібно побілити стовбури дерев. Зазвичай для побілки використовують вапно з додаванням гною, крейди та клею. Побілка проводиться в суху погоду.

Підгодівля.

В травні культури починають активно рости та квітнути. Тому, знадобиться підживлення, щоб рослини швидше нарощували зелену масу. Придбайте універсальні добрива, які підійдуть для багатьох культур. Не забувайте про підгодівлю ягідних кущів.

Посадка винограду.

Коли встановиться постійне тепло, можна зайнятися посадкою винограду. Для цього слід викопати яму 80 см завглибшки та за діаметром. На дно покласти дренаж, насипати землі, змішаної з перегноєм та попелом. Посадити та засипати саджанець, після чого рясно полити та замульчувати.

Посадка квітів.

В перші дні травня можна висаджувати дзвіночки, чорнобривці, флокси та жоржини. Наприкінці місяця саджають канни, кали та лілії. З однорічних квітів висаджують герань, космею та фуксію. Також, в травні висаджують у відкритий ґрунт розсаду квітів – айстри, братки, тюльпани, нарциси, календулу, хризантему, волошку та петунію.

Посадка троянд.

Для посадки троянди, варто дочекатися, поки ґрунт прогріється до 15 градусів тепла, а температура повітря повинна становити 16-18 градусів тепла. Обирайте ділянку, де сонячне освітлення буде лише вранці та ввечері, інакше сонце просто випалить квітку. Саджанці краще купувати перед посадкою та поставити у воду, поки йде підготовка ділянки. Для посадки потрібно викопати лунку 50 см завглибшки, додати невелику кількість гною або компосту. Після посадки на один кущ знадобиться 1 відро води.