Categories: Сад та Город

Розмноження орхідеї за допомогою «Діток». Простий та дієвий спосіб

Коли доросла орхідея відцвіте, то з часом на ній можуть з’явитися крихітні рослинки, які звуться «дітками». Серед поціновувачів цієї рослини існує думка, що її не можна самостійно розмножити. Однак, це помилкова впевненість.

Відділення кейків від орхідей-фаленопсис.

Кейки, які утворилися на квітконосі.

Вважається, коли квітка під загрозою чи їй дуже комфортно, вона починає інтенсивно розмножуватися. Тому, коли з’являється так званий кейк — це означає, що скоро утворяться на ньому 3-4 листочки з повітряними корінцями завдовжки 3-5 см. Після гострим ножем відділіть рослинку разом з 2 см. квітконосу та пересадіть його на постійне місце в кашпо.

Кейки в пазухах листя.

Це буває досить рідко, що затягне появу листків та коренів на кілька місяців. Дочекавшись поки вони відростуть, відокремте їх від материнського куща так, як у попередньому випадку. Якщо листок, заважає відріжте його.

Поява кейків на повітряних коренях.

Щоб це побачити, розсуньте верхній шар субстрату, там у материнських коріннях можуть утворитися крихітні кейки. Їх відокремте, як показано вище й пересадіть квітку в підготовлений субстрат.

Що потрібно зробити після відокремлення кейка від орхідейного куща.

Потримайте його упродовж 20 хвилин у суміші коренеутворювача та марганцівки розчинених у воді. Далі обсушіть їх та затрусіть ранку деревним вугіллям потовченим у порошок. Висадіть рослину у підготовлений субстрат, щоб коренева шийка була на самому верху, але не варто рослину зараз поливати. Обгорніть кашпо з рослиною поліетиленовою плівкою та перенесіть на тепле та освітлене місце, щоб там не було прямого сонячного світла. Тільки через три доби полийте орхідею, а пакет зніміть після інтенсивного її розвитку.

Відділення кейків від дендробіума.

З підземного пагону – псевдобульби.

Для відділення кейку вийміть з кашпо увесь кущ рослини, на головному корені видно кілька молодих «діток», на кожному є по 1-2 псевдобульбочки. На початку обережно розплутайте корені з бульбами, а потім зріжте кейки де розміщені псевдобульби з невеликою частиною материнського кореня.

Всі подальші роботи проводьте, як це робили вище з фаленопсисами.

З вертикального потовщеного стебла.

У старого дендробіуму бульбочки утворюються вертикально у вигляді потовщеного стебла. Кейки на них з’являються та їх не зрізають, а відкручують. Всі подальші роботи проводьте, як це робили вище з фаленопсисами.

Відсутнє коріння на рослині, що потрібно робити.

Інколи на кейках не утворилося корінців, а їх вже відділили від головного куща. Спробуйте допомогти їм відростити корені. Покладіть в невеликий пластиковий стаканчик зволожений мох сфагнум та розмістіть кейка на висоті 1-2 см. над субстратом. Зверху стаканчик накрийте герметично поліетиленовим пакетом та перенесіть у світле й тепле місце.