Categories: Сад та Город

Посадка саджанців у березні: як правильно це робити, щоб добре прижилися

Якщо хочете прийняти участь в озелененні міста та посадити декілька дерев, потрібно дотримуватися певних правил.

Місце посадки.

Якщо це робиться не для себе, а для допомоги навколишньому середовищу, тоді слід узгодити всі питання з районною адміністрацією. Вони зможуть визначити місце та порадити, які дерева найкраще підійдуть для посадки.

З ким саджати.

Це можна робити вдвох, з друзями, але найкраще — з спеціально навченими людьми, щоб посадка пройшла успішно

Купівля саджанців.

Для цього ідеально підійдуть спеціалізовані розплідники. Однак, до вибору такого магазину важливо підійти відповідально. В розплідниках саджанці коштують дешевше, але слід враховувати кількість, яку хочете придбати та чи варто витрачати час та гроші на те, щоб туди дістатися. Всі саджанці в магазинах перевіряє держконтроль. Якщо вони ослабли або захворіли, їх знімають з продажу. Консультант завжди допоможе підібрати гарні та здорові саджанці.

Як відрізнити якісні саджанці.

Такі деревця повинні мати корені не менше 20-25 см завдовжки та здорові гілки, які тягнуться вгору. Зробіть надріз на гілці або коренях. Всередині вони повинні бути світлими, тоді це означає, що дерево добре перезимувало, а якщо забарвлення коричневе всередині, краще відмовитись від купівлі.

Саджанці бувають кісточкові, зерняткові, однорічні та дворічні. Багато залежить саме від віку, наприклад, приживлюваність.

Підготовка саджанців.

Після придбання, потрібно поставити саджанець у велику ємність з водою, щоб корені були повністю замочені. Залиште на 2-3 години, не більше. Підготуйте ямку та можна одразу приступати до посадки.

Підготовка ґрунту.

Спочатку необхідно викопати яму на 50 см завглибшки та розміром 50 на 50, щоб коріння повністю можна було сховати в ній. Якщо це сім’ячкове дерево, потрібно насипати в яму перегній 1 відро, якщо кісточкове — 1 лопата. Його слід перемішати з верхнім шаром ґрунту, потім засипати суміш на 10 см землею. В піщаному ґрунті потрібно насипати на дно глину 20 см та утрамбувати.

Посадка.

Її слід проводити вдвох — хтось буде встановлювати, інший — засипати кореневу систему родючим ґрунтом. Під час засипання дерево слід періодично трясти та обережно утрамбовувати ґрунт. Не можна, щоб саджанець заглиблювався, це негативно вплине на приживання. Можна покласти поперек лунки рейку або посадочну ложку, тоді помилки можна буде уникнути.

Далі необхідно засипати землею корені та налити води так, щоб вона ще декілька хвилин простояла. Потім додати ще землі та коли деревце просяде, потрібно злегка потягнути його вгору, щоб коренева шийка залишалась над землею. Щойно вода вбереться, додайте сухого ґрунту. Потім полив здійснюється раз на тиждень.

Яма для кущів повинна бути діаметром 60-70 см та 60 см завглибшки. Якщо це групова посадка, посадіть кущики в одну яму відповідної форми та розміру.

Живоплоти саджають в траншеї 70 см завширшки та 60 см завглибшки. В такому випадку кущі розташовують в два ряди в шаховому порядку.

В яму потрібно насипати родючого ґрунту, а зверху засипати дерева сумішшю з землі та органічних добрив.