Categories: Сад та Город

Полийте цим розчином полуницю в березні, щоб літом мати гарний врожай

Кожний дачник має в себе на ділянці грядку смачної ягоди полуниці. Щоб отримати багатий врожай цих ягід, потрібно організувати правильний догляд за її посадками та вчасно підживлювати їх органічним й мінеральним добривом.

Органічне добриво.

В наш час багато дачників відмовляються від використання будь-якого хімічного добрива, а все частіше користуються органічним, яке безпечне й має природне походження. Воно дуже ефективне й по вартості вигідне, бо дешевше ніж те, що продається в спеціалізованих магазинах.

До органічного добрива відносяться деревний попіл, дріжджовий розчин, курячий послід, перепрілий тваринний перегній та компостована органіка. Воно забезпечує полуницю та інші городні культури необхідними мікроелементами й поживними речовинами.

Підгодівля полуниці навесні органічним добривом.

Дріжджі пресовані. Розчин дріжджів пришвидшує зростання, квітнення та розвиток кущів полуниці. Для приготування добрива розчиніть 1 кг. пресованих дріжджів у 5 л. теплої води й залиште все настоюватися. Відлийте пів літра цього розчину, додайте до 10 л. теплої води та пролийте цим засобом кущі полуниці. Норма поливу 0,5 л. на кущ.

Дріжджі сухі. У невеликій кількості води розчиніть 1 пакетик сухих дріжджів та 2 ст. л. цукру та залиште на деякий час, щоб розчин настоявся. Після влийте цю суміш у 10 л. відро води та дайте ще раз постояти кілька годин. Поливайте цим розчином кущі полуниці.

Деревний попіл. До його складу входить велика кількість макро- та мікроелементів, а найбільше калію. Норма внесення на 1 кв. м. площі 200-250 гр. попелу. Для приготування розчину знадобиться 200-250 гр. деревного попелу та 1 л. окропу. Дайте настоятися та пролийте цим настоєм кущі полуниці.

Підгодівля полуниці мінеральним добривом.

Комплекс препаратів, які застосовуються для підживлення полуниці:

  • Азофоска: підходить для використання на будь-яких ґрунтах;
  • Монофосфат калію: дуже швидко розчиняється та засвоюється;
  • Аммофоска: це комплексне й дуже ефективне добриво без хлору та натрію;
  • Кемира Люкс: концентроване добриво в якому міститься калій, азот та фосфор. Додавати його в землю варто в сухому вигляді.

Вносяться, перелічені вище добрива, не менше трьох разів за сезон. Перший – при появі перших листочків на полуниці, другий —  коли полуниця розпочне квітнення та на початку утворення ягід. Перед кожним підживленням пролийте грядку водою на глибину 30 см.

Якщо робити все своєчасно, то якість та обсяг урожаю суттєво покращиться.

Для своєчасного та великого врожаю ягід потрібні наступні елементи:

Калій: зміцнює імунітет рослини в боротьбі з хворобами. При нестачі калію пагони відмирають, а молоді листочки стають вицвівшими.

Фосфор: допомагає рослині зміцнити кореневу систему та сформувати велику кількість китиць з ягодами.

Азот: є запорукою утворення здорового листя та їх зростанню. Сприяє насиченню, якісному смаку ягід та гарно й масово цвісти рослині.



Для приготування добрива розчиніть у 10 л. теплої води 40 гр. суперфосфату, 20 гр. калію та 25 гр. Сечовини й пролийте землю цим розчином, а після пролийте її простою водою.

Потрібно не забувати прибирати на ділянці з полуницею бур’яни.

Для збереження вологи в ґрунті та захисту від бур’янів, варто замульчувати полуничні грядки сухою травою, соломою чи агроволокном.