Categories: Сад та Город

Насіння погано сходить після посіву: що робити, щоб не втратити розсаду

Частіше за все, недосвідчені дачники можуть придбати посадковий матеріал в неперевірених продавців або через Інтернет. Причини можуть бути різними, але потрібно знати, як виправити ситуацію та не повторювати подібних помилок.

Жоден порядний виробник не може гарантувати схожість насіння на 100%. Зазвичай, цей показник становить 80%, за дотримання оптимальних умов вирощування. При посадці насіння у відкритий ґрунт, показник падає до 15-25%. Тому, варто купувати більше насіння.

Іноді насіння можуть зібрати не з тих плодів. Найкраще збирати їх з перших зрілих прямо на кущах. Все залежить від особливостей рослини. Наприклад, замочування насіння перцю не дасть позитивного результату. Його слід прогріти при 32 градусах.

Якщо насіння неправильно зберігалося, то воно, також, не дасть сходів. Ідеальна температура зберігання 14-16 градусів тепла, а дехто тримає його просто в кімнатній температурі.

Задля попередження проблем, що можуть виникнути з насінням, потрібно його замочити. Кабачки, кавун, капусту, редис та салат вимочують у воді 20-25 градусів тепла протягом 12 годин. Помідори, буряк, моркву та петрушку протягом 48 годин, а горох й квасолю – 6 годин. Насіння огірків замочують у воді 50 градусів протягом двох годин.

Також, можна використовувати стимулятори, особливо якщо насіння зберігалося більше чотирьох років. Найкращим стимулятором є сік алое.