Categories: Сад та Город

Коли копають, та як зберігають яровий часник досвідчені городники

При збиранні врожаю часнику восени, потрібно бути вкрай обережними, щоб не пошкодити зубки. Через ці рани може потрапити всередину інфекція, що призведе до загнивання та псування врожаю.

Після видалення часнику з землі потримайте його кілька годин під променями сонця — це дасть змогу йому добре підсохнути та продезінфікуватися.

Далі перенесіть його в добре провітрюване, тепле та сухе приміщення. Це може бути горище чи накриття, щоб він повністю висушився. Тепер зріжте коріння з бадиллям із голівок часнику, при цьому залиште 5 см стовбура.

Зберігання часнику до весни.

За допомогою скляної банки.

Зрізані корінці на денці часнику бажано обпалити полум’ям газової конфорки, свічки або запальнички.  Після складіть часник в простерилізовані скляні банки, горло не закривайте та поставте в кухонну шафу. Зберігається так часник упродовж 2-3 місяців.

В борошні.

На дно трилітрової скляної банки насипте трохи борошна, вкладіть в неї шар часнику, попередньо обпаливши його, засипте повністю борошном, а зверху знову голівки часнику, наповнюючи таким чином банку до кінця. Верх має бути засипаний борошном.



У парафіні.

За допомогою водяної бані розпустіть парафінові свічки та повністю занурте в ньому на 1-2 секунди одну голівку часнику й наповніть ним сухі скляні банки чи картонні коробки.

В олії.

Помитий та висушений на серветці часник складіть до скляної банки й влийте туди рослинну олію.

За допомогою харчової плівки та тирси.

Всі голівки часнику загорніть складеною в два шари харчовою плівкою, але денце залиште відкритим. Після перекладіть їх в картонну коробку та заповніть її тирсою чи стружкою.

В солі.

Вкладайте часник у пластмасову чи картонну тару пересипаючи його кам’яною сіллю. Температура зберігання всередині тари має бути +3..+5°С.

В сітках.

Сплетіть вінки з часнику чи вкладіть його в сітки для овочів або наповніть ним колготки капронові. Після розмістіть його під стелею де хороший протяг.

В тканинних мішках.

Зберігайте часник в щільних мішках з натуральної тканини підвісивши їх під стелею чи розмістивши між рамами.



В землі.

Зібраний та висушений часник покладіть у поліетиленові пакети та добре зав’яжіть їх мотузкою. Викопайте в землі на підвищенні ямку завглибшки 35-40 см. покладіть в неї пакети з часником, верх ретельно засипте стружкою чи тирсою й засипте землею. Зберігається він так до весни.