Categories: Сад та Город

Кілька секретів догляду за виноградом влітку, щоб восени мати гарний врожай

За виноградником потрібно добре доглядати упродовж усього вегетаційного періоду.

Пасинкування винограднику.

Упродовж усього сезону, кущ винограду відрощує пагони та пасинки. Тому, потрібно постійно виламувати все зайве, інакше гарного врожаю можна не отримати.

Пасинки вирізають секатором чи вищипують пальцями відрахувавши від основи два листка. Не варто видаляти їх повністю, інакше через деякий час вони відростуть знову, а в цьому місці можуть заселитися патогенні організми.

Загущений виноградний кущ не отримує достатньо сонячних променів,  а при порушенні вентиляції повітря, може заразитися грибковими інфекціями, що призведе до втрати врожаю ягід.

Пагони на виноградному кущі постійно ростуть, залиште лише ті, що потрібні для формування й які підв’язують до шпалери.

Як тільки грона винограду розпочнуть наливатися, приберіть листки над ними, щоб не закривали сонця, від чого ягідки стануть ще солодшими та швидко дозріють. Від цього підвищиться циркуляція свіжого повітря внизу куща, що захистить його від грибкових хвороб.

Якщо виноградний кущ заклав дуже багато грон, то краще разом з листям та пагонами видалити частину їх, щоб знизити навантаження на рослину.



Правильний полив винограднику.

В суху й спекотну погоду, виноградний кущ потрібно додатково поливати.

Це варто робити 1 раз на тиждень, поливаючи його в розрахунку 1-2 відра теплої води на рослину. Якщо кущ регулярно поливати, тоді ягоди не будуть розтріскуватися якщо підуть дощі.

Для збереження вологи в землі, прикрийте її під кущами винограду мульчею.

Захист винограду від хвороб.

Виноградник часто заражається грибковою інфекцією, такою як: борошниста роса, мільдью, сіра гниль та іншими.

Щоб цього уникнути чи знизити ураження цими хворобами, варто ще навесні провести профілактичні міри по попередженню хвороби. Однак, якщо все ж таки рослини захворіли, обробіть їх фунгіцидами й робити це потрібно  регулярно. Дієвими й ефективними вважаються наступні засоби: Оксихом, Топаз, Скор та інші.



Однак, пам’ятайте, що останнє обприскування проводять за місяць до початку збору врожаю ягід.