Categories: Сад та Город

Кілька крапель цього розчину, і вашому врожаю овочів будуть заздрити всі сусіди

Зазвичай, нашатирний спирт використовують в медицині. Проте, мало хто знає, що цей препарат можна використовувати в садово-городніх справах в якості добрива, а також, для боротьби з шкідниками та знезараження теплиць. Пропонуємо дізнатися, як правильно підгодовувати рослини нашатирним спиртом.

Користь нашатирного спирту для рослин.

Нашатирний спирт містить азот — важливий елемент для рослин, який пришвидшує зростання зеленої маси. Підгодовуючи рослини цим препаратом, їх листя стане міцним, зеленим та почне швидко рости. Використовувати нашатирний спирт для підживлення рослин потрібно тоді, коли:

  • З’явилося жовте, дрібне та бліде листя;
  • Тоненькі та слабкі стебла;
  • Рослини не цвітуть та не ростуть;
  • Дерева ослаблені й вразливі до заморозків.

Правила розведення нашатирного спирту.

Для приготування поживного розчину, потрібно розвести в 10 літрах води 2 ст. л. 10% нашатирного спирту.

Перед підживленням, рослини потрібно полити чистою водою. При цьому, слід дотримуватися правильного дозування, інакше буде надлишок азоту, який шкідливо впливає на рослини. Недостатня або занадто велика кількість азоту в ґрунті може призвести до:

  • Стрімкого зростання зеленої маси, без цвітіння;
  • Накопичення нітратів в бульбах;
  • Слабкості та ураження грибковими захворюваннями.

Рослини, які потребують підживлення нашатирним спиртом.

Підживити нашатирним розчином можна будь-яку розсаду, а серед дорослих рослин — часник, цибулю, огірки, болгарський перець та помідори. Капуста, картопля, баклажани, гарбузи, кабачки, ревінь — ці культури, також, потребують підживлення азотом, щоб правильно рости та розвиватися. Для рясного цвітіння будь-яких цибулинних, клематисів, жоржин, троянд, настурцій, садових фіалок, півоній та циній, також, необхідне азотисте підживлення.

А от малину, ожину, сливу та вишню необхідно удобрювати нашатирним розчином під час росту, бутонізації та цвітіння. Це сприятиме рясному та смачному врожаю ягід в майбутньому.

Стосовно полуниці, то їй потрібний нашатирний спирт для захисту від шкідників, таких як слимаки та мурахи.

Полив кімнатних квітів нашатирним спиртом.

Кімнатні квіти, такі як гортензія, герань, клематис, завжди потребують азотне підживлення. Щоб приготувати таке добриво, необхідно 1 ст. л. нашатирного спирту розчинити у 2 л. води. На одну квітку знадобиться 150 мл поживного розчину. Поливати квіти потрібно регулярно 1 раз на 7 днів. Для профілактики слід використовувати вдвічі менше розчину, тобто 75 мл.