Categories: Релігія

26 січня – Федора Поминальника: традиції, обряди та прикмети, про які варто знати

26 січня, православний світ відзначає день Федора Студита. Він народився в 8 столітті, служив церковним діячем, вів аскетичний спосіб життя, прийняв чернечий постриг та був письменником. В 22 роки Федор та його  дружина стали ченцями.

Традиції в цей день.

В давні часи проводили різні ритуали, щоб відігнати нечисть. Під час одного з них, потрібно було покласти під вхідними дверима сокиру або вішали над нею гілочку ялівцю. Також, кожен кут в оселі освячували святою водою. Для більшого захисту можна намалювати хрести крейдою на дверях та вікнах. Сушена горобина, будяк та кропива, розкладені по оселі, також, відженуть будь-яку нечисть.

Якщо в сім’ї хтось сьогодні справляє іменини, потрібно зварити для нього кашу з гороху та нагодувати. Це додасть здоров’я на весь наступний рік.

На свято в гості можуть завітати покійні рідні. Наші предки вірили, що душі можуть ходити по землі, щоб провідати своїх близьких. Зрозуміти, що в дім завітала душа когось з рідних можна за деяких ознак. Іноді вона може вселитися в невелику тваринку або домашнього улюбленця. Якщо кіт або пес почали дивно себе поводити, скоріше за все в них вселився дух покійного родича. Перебуваючи в гостях, вони вмикають та вимикають електричні прилади або світло, навіть може завестися авто на вулиці. Також, в оселі можуть з’явитися речі, які давно загубилися або про них давно забули. Померлі можуть наснитися, бо таким чином вони зв’язуються з живими рідними. Іноді можна раптово відчути аромат, який нагадує про померлого. Це можуть бути його улюблені квіти, духи або тютюн.

Під час труднощів в житті, люди часто звертаються за порадою та допомогою до померлих родичів. При цьому потрібно прочитати спеціальне замовляння, сходити на кладовище або скористатися речами покійного. Однак, подібні ритуали можуть залучити негаразди. Найкращий варіант – сходити в церкву та помолитися, тоді Господь обов’язково допоможе.

Щоб душі покійних не приходили в гості та заспокоїлися на тому світі, 8 лютого сходіть в храм, поставте свічку за упокій та замовте Сорокоуст. Після цього слід відвідати кладовище, почистити могилки, пригостити смаколиками жебраків, зібратися на поминальний обід та згадати кожного померлого родича.

Народні прикмети в цей день.

Блідий місяць в небі – до сильного снігопаду.

Корови голосно мичать, чекайте сніжної бурі.