Categories: Поради

24 листопада — святої Катерини. Чого в жодному разі не можна робити в це свято

24 листопада, православний світ відзначає день Святої Великомучениці Катерини. Народилася вона у 3 столітті, в родині заможних та знатних людей. Свята була дуже гарною та розумною дівчиною й отримала еллінську освіту. Багато юнаків з знатних сімей просили її руки, але Катерина відмовляла. Вона хотіла, щоб її чоловік був знатніше, багатше, мудріше та красивіше, ніж вона сама. Матір Катерини таємно сповідувала християнство. Вона привела свою доньку до святого старця, який займався молитовним подвигом в печері поблизу міста. Він вислухав Катерину та сказав, що знає чоловіка, який перевершує її в усіх аспектах. Катерина забажала побачити Його.

Вона зрозуміла Істину, до якої тягнулася її душа. Старець подарував дівчині ікону Божої Матері, що тримає маленького Ісуса на руках. Він сказав, що Катерина повинна вірити та читати молитви про те, щоб Богородиця дозволила побачити свого Сина. Дівчина молилася протягом всієї ночі та перед нею з’явилася Божа Матір. Вона просила Сина подивитися на Катерину, але немовля відвернулося від неї, бо для Нього вона була потворною, худорлявою, злиденною та божевільною. Катерина була не охрещена. Засмучена дівчина знов вирушила до старця, який почав її вчити християнству, наказав берегти цноту, постійно перебувати в молитві та провів над нею обряд хрещення.

Через деякий час до Катерини знов явилася Богородиця з немовлям. Ісус ласкавим поглядом подивився на Катерину та подарував перстень, заручившись з нею. Коли дівчина прокинулася, вона побачила на своїй руці обручку, яку подарував їй Небесний Наречений.

Одного разу, на свято язичників із жертвоприношенням в місто приїхав імператор Максиміан. У вогні живцем палили християн. Катерина прийшла до імператора та оголосила свою прихильність до християнства та викрила всі злодіяння язичників. Правитель був вражений красою Катерини. Він покликав 50 найрозумніших чоловіків, але свята виявилася мудрішою. Вони прийняли християнство, за що їх спалили. Максиміан пропонував дівчині багатство та славу, але вона відмовила. За це Катерину жорстоко катували та кинули в темницю. Через деякий час в в’язниці з’явилася імператриця Августа та воєвода Порфирій. Катерина змогла навернути їх до християнства. На наступний день святу привели на суд, де погрозами змушували принести жертву язичницьким богам. Катерина сама пішла на тортури, але янгол знищив знаряддя страти. Це диво підштовхнуло Августу, Порфирія та ще 200 воїнів сповідати Христа, за що їх всіх обезголовили. Максиміан знов спробував попросити руки Катерини, але вона була вірна лише одному нареченому — Ісусу Христу. Свята почала молитися йому, поклавши голову на плаху.
Янголи перенесли тіло святої на гору Синай. Згодом знайшли її голову та ліву руку, які зберігаються в новоствореному Синайському монастирі.

Традиції в цей день.

Цей день вважається пророчим для жінок. Вони моляться мучениці про щастя та злагоду в родині. В давні часи дівчата проводили обряд ворожіння на судженого та збиралися разом на посиденьки.

Народні прикмети в цей день.

Ясна погода — зима буде морозною.

На вулиці тепло, чекайте морозів на день Варвари.

Туманна погода та відлига — через 10 діб чекайте заморозків.

Йде сніг на вулиці — до неврожайного року.

Навколо Місяця видно кола, чекайте морозів.

Багато маленьких зірочок в небі — до снігопаду.