Categories: Релігія

21 жовтня — Дмитрівська батьківська субота. Що потрібно зробити кожному з нас в цей особливий день

26 жовтня, православні віряни шанують пам’ять великомученика Димитрія Солоунського. Перед цим святом у найближчу суботу християни відзначають поминальний день. Дмитрівська батьківська субота у 2023 році відбудеться 21 жовтня.

За давніми переказами, під час битви з татарами на Куликовському полі в 1380 році загинула численна кількість воїнів. Дмитро Донський разом із преподобним отцем в цей день вели поминальну службу за загиблими на полі бою. З тієї пори у Дмитрівську поминальну суботу згадують не лише воїнів. В цей день також поминають близьких та рідних.

Традиції в цей день.

Напередодні необхідно прибрати вдома, на земельній дільниці та сходити в баню.

Господині смажили млинці, готували кутю, м’ясо та страви, які подобались їх покійним родичам. Прийнято згадати за столом про батьків та відставити їм трохи їжі.

У церквах проводяться поминальні панахиди. Тому, в цей день потрібно відвідати церкву, поставити свічку та попрохати про відпущення гріхів. З собою можна принести їжу та вино, щоб під час літургії пом’янути покійних. Потім необхідно відвідати кладовище, можна замовити панахиду, принести їжу та згадати рідних на їх могилах.

На Дмитрівську батьківську суботу всі мертві приєднуються до частування.