Categories: Релігія

6 березня — святого Маврикія: що потрібно зробити в цей день усім господарям

6 березня, православний світ відзначає день Маврикія. Коли правителем був Максиміан Галерій, Маврикій проходив військову службу в Апамії. Коли володар дізнався, що юнак сповідує християнство, одразу покликав його до себе. Святий прийшов разом з 70 воїнами та своїм сином. Всі вони були християнами та не збиралися відмовлятися від своїх поглядів. Максиміан розлютився та наказав вбити сина Маврикія. Всіх воїнів намастили медом та прив’язали до дерева, щоб їх кусали комахи.

Традиції в цей день.

В цей день прийнято працювати в полі, саджати капусту, а потім господині готували чорну юшку.

За повір’ям, в цей день починають повертатися додому перелітні птахи. Якщо вони починали прилітати раніше, ніж потрібно — це означало, що весна прийде рано. Вважалося, якщо ластівки повернуться першими – до щасливого року. Ластівок завжди дуже любили та з ними було пов’язано багато прикмет. Ластівка летить близько до землі – до дощу, високо – ясної погоди. Ніколи не розоряйте гнізда ластівок – будуть веснянки на обличчі.

Селяни починали польові та городні роботи. Потрібно було вивезти гній, бо дороги ще сухі та зробити це простіше. Перегній поважали, бо він вважався найкращою підгодівлею. Однак, не можна вносити гній в землю, коли в небі повний Місяць або молодий, щоб не розповсюджувалися бур’яни. Всі роботи проводилися в останню чверть Місяця. В південній частині країни починали сіяти капусту.

Жінки на свято готували чорну юшку, в яку додавали солоний огірок, розсіл та прянощі.

Народні прикмети в цей день.

Сонячна погода та немає хмар – до погіршення погодних умов.

Зоря блідо-рожевого або золотавого забарвлення, чекайте хорошої погоди.

Заметіль – до пізньої весни.

Хмари високо пливуть, чекайте снігу або дощу.

Туман – до дощового літа.

Голуби воркочуть, чекайте ясної погоди.

Жайворонки співають в хмарах – до ранньої весни.