Categories: Сад та Город

5 головних правил догляду за малиною, щоб ягоди були великі та солодкі

Ягоди малини всім відомі, як смачні та неймовірно корисні для людського організму, бо в складі мають велику кількість вітамінів й інших мікроелементів.

Нею люблять ласувати, без винятку, не тільки діти, а й дорослі. Для отримання відмінного врожаю крупних та солодких ягід малини, потрібно доглядати за її кущами за перевіреною роками схемою.

Правильний полив.

Регулярний помірний полив є важливою, невід’ємною складовою по догляду за кущами малини. Безперечно, поливати варто тільки коли для цього є потреба. Земля при цьому має бути зволожена на глибину не менше 30 см. Робити це краще в пізні вечірні часи теплою, відстояною водою.

Використання мульчі.

Поверхню ґрунту під кущами потрібно замульчувати, це допоможе утримати вологу в землі, завадить проростанню бур’янів та захистить від перегріву. Для цього беруть перепрілий тваринний перегній чи рослинний компост.

Методи обрізки малини.

Обрізку малинового куща проводять осінню та ранньою весною. Наприкінці сезону потрібно вирізати всі дворічні пагони, а весною проводять санітарну обрізку. Для цього видаляють пошкоджене, сухе, підмерзле або постраждале від хвороби гілля. Рослина повинна мати тільки здоровий, сильний, з товстими гілками кущ. Упродовж всього вегетаційного періоду потрібно постійно вирізати прикореневі паростки.

Профілактична обробка.

Часто кущі малини вражаються антракнозом та сірою гнилизною. Тому, варто рослину два рази обробити розчином бордоської рідини. Проведіть її весною 3%-ним розчином, а влітку перед цвітінням — 1%-ним.

Щоб запобігти зараженню малини антракнозом, варто обприскати її «Нітрафеноном». Для цього розчиніть 200 гр. цього засобу у 10 л. води. Він відмінно бореться з поширеними шкідниками малини: довгоносиками, малиновими жуками та павутинним кліщем.

Підгодівля рослини.

При правильному й своєчасному харчуванні малинового куща, можна отримати великі та солодкі ягоди. Рано навесні варто підживити кущі малини розчином пташиного посліду чи коров’ячого гною. Для цього розчиняють органічне добриво у воді у співвідношенні 1:10 та додають у кожне 10 л. відро готового розчину дві склянки деревного попелу.

В період появи бутонів малини потрібно її підживити добривом з високим вмістом калію та фосфору. Це може бути розчин суперфосфату з сульфатом калію. Для цього беруть по 1 ст. л кожного добрива та розчинять у 10 л. води. В період дозрівання ягід малини, підживлюють її гуматом калію.