Categories: Релігія

20 квітня — святого Федора. Що заборонено робити, та про кого слід згадати

20 квітня, православний світ відзначає день Феодора Трихина. Він народився в родині заможних людей, у Константинополі. Ще в юнацькому віці він вирішив прийняти чернечий постриг та став жити в пустелі. Феодор вів суворий спосіб життя й став відомим через дива, які він робив та через свій дар зцілення. Після смерті, його мощі продовжували зцілювати людей.

Традиції в цей день.

Сьогодні не прийнято починати важливі справи та заходи, хрестити дітей, справляти весілля й займатися важкою працею.

Чоловіки на Феодора не йдуть рибалити.

Цей день вважається поминальним, коли слід згадати свої покійних родичів.

В давнину дуже шанували своїх покійних родичів. За повір’ям, їх душі декілька разів приходять в світ живих, щоб побачити своїх рідних.

Сьогодні ворота земного та мертвого світу відкриваються, щоб душі покійних могли завітати в гості до своїх близьких та рідних. Однак, їх треба покликати й це робить найстарша жінка. Вранці вона йде на кладовище та сильно плаче на могилі когось з покійних, жаліється. Після цього запрошує його душу спуститися на землю.

Якщо родичі поховані десь далеко, тоді вранці треба вийти на вулицю та покликати їх дуже голосно. Після покликання господині готують поминальний обід з 12 страв.

За повір’ям, померлі можуть вживати пар від гарячих страв. Тому, кожна страва на столі має бути гарячою.

В давні часи, на околицях села встановлювалися спеціальні столи для небіжчиків, на які клали скатертину, ставили запалені свічки та хліб з сіллю.

За столом сидять всі родичі, але одне місце на чолі залишається вільним. Там сидітиме душа головного прабатька. Всі інші душі покійних родичів сідають на поперечинах столів та стільців, тому не можна ставити туди ноги під час поминального обіду.

Душі померлих можуть знаходитись серед живих лише до опівночі. Щоб провести їх назад в царство мертвих, потрібно всією родиною вийти на двір та постояти мовчки декілька хвилин. Щойно відчується легкий вітерець — це означає, що душі рідних повернулися назад

Поради на день Федора:

Свято припадає на Світлу седмицю — тоді не можна окликати предків, краще дочекатися Радониці.

Під час походу на кладовище, купіть гвоздики, щоб залишити їх на могилах.

За день до свята потрібно ретельно прибрати в оселі, щоб вона блищала.

На свято надягають гарний та новий одяг.

В цей день не можна влаштовувати сварки та лаятися.

Народні прикмети в цей день.

Йде дощ — до поганого врожаю меду влітку.

Гримить перший грім, чекайте щедрого врожаю.