Categories: Релігія

6 січня — Водохреще. Що потрібно зробити в цей день, щоб бути здоровим весь рік

6 січня, православні християни святкують Водохреща. Свято бере свій початок з моменту хрещення Ісуса в річці Йордан Іоанном Хрестителем. День називається Богоявлення, бо після обряду хрещення Ісуса з’явилася Свята Трійця та зійшов Святий Дух, а потім з’явився білий голуб. Тоді Ісус вперше почув голос Господа.

Традиції в цей день.

На свято проходять церковні служби, де проводять причастя з використанням Богоявленської води. В ніч з 5 на 6 січня проходять бдіння, а вранці переходять в Літургію. Святу воду слід принести додому та окропити нею оселю.

В ніч на 6 січня можна загадати заповітне бажання й воно, обов’язково, здійсниться, якщо дотримуватись певних правил.

Господині накривають стіл з різноманітними стравами, бо піст вже закінчився. На Водохреща вже прибирають новорічну ялинку та інші прикраси. Також, це останній день для того, щоб піти колядувати.

Святки раніше було язичницьким святом, але пізніше їх об’єднали з православними.

На Водохреща прийнято пірнати в ополонку, щоб очиститися від гріхів. Її готують напередодні свята. Вирізають ополонку у вигляді хреста та освячують. За повір’ям, таке купання має цілющі властивості. В цей день цілющою вважається вся вода. Християни ходять в церкву, щоб освятити її та зберігають протягом року для використання в особливих випадках. Священнослужителі ходять по домівках, де живуть люди, що не можуть самостійно відвідати храм, окроплюють їх та їхнє житло, щоб захистити від нечисті та заздрощів. Щоб худоба краще плодилася та менше хворіла, її також окроплюють святою водою.

6 січня, обряди ворожіння найбільш точні, особливо в святкову ніч. Цей час ідеально підходить для налагодження зв’язку з вищими силами та пізнання майбутнього. Це допоможе підготуватися до майбутніх неприємностей або навпаки порадуватися майбутньому щастю.

В цей день не можна запасатися великою кількістю святої води, конфліктувати, лаятися, брехати, пліткувати та допускати погані думки. Також, не можна працювати, займатися прибиранням, пранням й брати до рук ножиці та інші гострі предмети.