Categories: Релігія

14 жовтня — святого Покрови Пресвятої Богородиці. День, коли можна отримати захист від усіх бід

Вшанування появи святого Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії відзначається у християнському світі, у жовтні 14 числа. Свято з’явилось за ініціативою Володимира Мономаха.

Саме це свято є межею переходу осені до зими. Якщо цього дня випадав сніг, його вважали цілющим. Люди вмивались ним та продовжували своє довголіття. Саме Діва Марія оберігала всіх козаків в Україні. Якщо на свято Покрови припадало весілля, свята оберігала шлюб цих людей.

Як в усі церковні свята, цього дня люди відвідують церкву та моляться. У церквах ставлять свічки та просять Богородицю допомогти.

Дівчата, які мріють про заміжжя, повинні поставити свічку біля святого лику Богородиці. Іноді саме цього дня дівчата зустрічають свого судженого. Ті, хто у шлюбі просять розуміння та щастя у родинних стосунках. Жінки, які мріють про дитину, просять допомоги у святої.



У цей день влаштовуються гучні, масові гуляння з приводу свята. Проводять різноманітні вистави та ярмарки. Не забувають про благодійні заходи.

Свято проводять у колі сім’ї, пригощають за столом різноманітними стравами. Жінки випікають млинці до столу й не забувають почастувати домового.