Categories: Релігія

30 листопада — день святого Андрія. Чому цей день такий важливий для кожної жінки

30 листопада, православний світ відзначає день святого Андрія Первозванного. Відомостей про життя святого зберігалося небагато. Він народився у Віфсадії в 1 столітті. В юнацькому віці пізнав Бога. Андрій дав обітницю цнотливості та оселився в іншому місті, де його основним заняттям була риболовля. Згодом Іоанн Предтеча вказав йому інший шлях. Андрій вирушив за Ісусом й через деякий час привів за собою свого брата Симона. Святий всюди слідував за Месією,  бачив його смерть, воскресіння та Вознесіння.

Коли Святий Дух зійшов на землю, кожен з апостолів отримав пророчий дар, можливість розмовляти різними мовами та зцілювати людей. Вони кинули жереб та розійшлися по різних землях країни, щоб нести проповідь й навертати язичників до християнства. Цей шлях для Андрія та інших апостолів був нелегким й дуже небезпечним. Їх піддавали побиттям, переслідуванням та стражданням, але Андрій був незламним. В Синопі його піддали жорстоким катуванням, але Господь допомагав йому.

Під час подорожі святий зробив багато добрих справ. У Візантії ним була заснована церква, багатьох християн він посвятив в єпископи, назначав пресвітерів, воскресав мертвих та надавав зцілення слабким.

За переказами, Андрій освятив місце, на якому зараз стоїть місто Київ.

В одному з міст Греції Первозванний навернув до християнства багатьох людей. За це правитель Егеат наказав схопити його. Святого розіп’яли на Х-подібному хресті, прив’язавши до нього руки та ноги. Однак, Андрій продовжував проповідувати. Люди, які бачили міцність духу апостола, захотіли помилувати та відпустити його. Однак, розіп’ятий так сильно бажав загинути в ім’я Сина Божого, що воїнам не вдалося зняти мученика з хреста. Його тіло поховала дружина правителя Максимілла, яку до цього зцілив апостол.

Коли Андрій загинув, біля хреста з’явилося джерело. Згодом на цьому місці побудували храм.

Традиції в цей день.

З дня Андрія починаються новорічні свята. За день до цього люди ходили в баню, щоб мати міцне здоров’я протягом всього року.

Вранці в церкві проводиться святкова служба. Християни йдуть в храм, щоб помолитися про здоров’я дітей, а дівчата прохали гарного нареченого.

Вранці, перед тим, як набрати води з ополонки, її слухали. Якщо вона тиха, зима буде спокійною, а шумить — чекайте хуртовин та буранів.

Якщо вода «гучна», над нею потрібно було провести ритуал, перш ніж принести в дім.
В ніч перед днем Андрія в Карпатах розводили багаття, щоб відігнати нечисту силу, яка краде молоко у корів.

В Україні влаштовували вечірки, де хлопців посвячували в юнаків. Молодиці пекли пряник для обряду. Хлопець підстрибував та мав відкусити шматочок. Після цього юнаки мали змогу приймати участь в гуляннях та свататися до дівчат.

Знахарі для лікування в цей день використовували траву вероніку. Дівчата носили її з собою, бо вона мала магічні властивості.

Народні прикмети в цей день.

Сипле та не тане сніг — він буде лежати ще протягом 110 днів.

Морозна та сонячна погода — до щедрого врожаю.