Categories: Релігія

12 травня — Провідна неділя. Що можна та не можна робити в цей важливий день

12 травня 2024 року, православна церква буде відзначати Провідну неділю. В народі свято має назву Радониця. В цей день потрібно згадати та пом’янути померлих близьких людей.

Традиції в цей день.

Існує повір’я, що саме сьогодні Всевишній дозволяє душам мертвих зійти на землю. Щоб вони віднайшли шлях до своїх близьких, люди виставляють на своїх підвіконнях запалені свічки та писанки, щодня після свята Великодня. На Радоницю душі померлих повертаються назад до небесного царства, а їх рідні йдуть на цвинтар, щоб пом’янути.

Традиційно в цей день влаштовують відспівування покійних в церкві та на цвинтарі. Священнослужителі освячують їжу, а люди влаштовують спільні трапези. Так повелося, що ці трапези проходять на цвинтарі, але цього робити не рекомендується. На могилах потрібно залишити паску, писанки, коливо, пиріг та улюблені страви покійних.

Не можна зловживати алкоголем в Радоницю.

Освячені паски та крашанки не їдять на цвинтарі, їх краще віддати нужденним або залишити на могилах для жебраків.

Кожен регіон України відрізняється своїми традиціями та термінами проведення Радониці. В центрі країни та в Галичині на кладовищах не накривають стіл. На цвинтарі в каплиці проводиться служба, після якої освячують могили.

Закарпаття, Полісся та Південна частина України накривають столи на цвинтарі, збираються всією родиною та їдять різні страви. За день до цього вони приходять, щоб навести лад на могилах.

Буковина, Гуцульщини та Покуття — місце, де в неділю дають калач із запаленою свічкою. Родичам з хустинкою, а знайомим — з носовим платочком.

В поминальну неділю живі поєднуються з мертвими духовно, збагачуються позитивом та силами для подальшого життя.